Tasavallan presidentti myönsi toukokuussa 2023 rakennusneuvoksen arvonimen diplomi-insinööri Matti Kyntäjälle. Kyseessä on ”meidän Mattimme”, joka on jo pitkään ollut tärkeä taustavaikuttaja Liuskemestareissa.
Hallituksen puheenjohtajan rooli on asiantuntijayrityksessä äärimmäisen tärkeä, mutta joskus asiakkaiden ja kumppaneidenkin suuntaan hieman näkymätön, joten juhlan kunniaksi haastattelimme Mattia blogiin.
Matti Kyntäjä, olet monipuolinen osaaja ja näkemyksellinen vaikuttaja rakennus- ja kiinteistöalalla. Pitkä työurasi on nyt palkittu rakennusneuvoksen arvonimellä. Mitä tunnustus sinulle merkitsee?
Erityisen hyvältä tuntuu, että arvonimeä oli hakemassa kolme eri yritystä alalta. Useimmiten rakennusneuvoksen hakemuksen tekee yritys omalle työntekijälleen.
Juhlatilaisuudessa tuli runsaasti kiitosta onnistuneesta yhteistyöstä, jota on tehty aina yhtiön etu edellä. Ja niin sen pitää mennä. Osakkaan edunvalvonta ei ole hallitustyössä itselleni oleellista. Koen, että olen nuoremmille rakennusalan yrittäjille renki – en missään nimessä isäntä. Iloitsen aina, kun nuoret onnistuvat.
Elokuussa pidettiin juhlatilaisuus kotikaupungissani Tampereella ja paikalla oli muun muassa pormestarija kuntaministeri. Oriveden kaupunki oli kutsunut jo aiemmin kesällä pieneen juhlaan Liuskemestareiden kotikaupunkiin.
Hienoa tämä on ollut ja arvostan kovasti.
Kuinka aikanaan tutustuit Liuskemestareihin ja millainen oma roolisi on ollut?
Yhteistyömme alkoi jo kauan sitten, kun toimin yrityskummina Liuskemestareille. Yritys ja sen tuotanto olivat tulleet tutuiksi myös mökkeillessämme Orivedellä.
Alkuun tuotanto piti saada kannattavaksi niin, että myös yrittäjäveljekset Tuomo ja Pekka Jokinen pystyisivät maksamaan kovasta työstään itselleen säännöllistä palkkaa. Lähdettiin siis aivan perusasioista liikkeelle ottamalla tilinpäätös kriittiseen tarkasteluun.
Pian jo mietimmekin kasvustrategiaa kotimaiselle yritykselle, jolla on vahva tarina ja ennen kaikkea valtavan kova asiantuntemus kivestä rakennusmateriaalina. Liuskemestareiden arvot ja toiminta onnistuivat vakuuttamaan niin, että yhteistyön syventäminen hallitustyöhön tuntui luontevalta.
Tunnistin nopeasti myös Pekan pojan Artun vahvuudet. Hänen roolinsa yrityksessä kasvoi käsi kädessä teknillisen korkeakoulun opintojen myötä. Nykyisinhän Arttu on Stonegroup Finlandin myyntijohtaja ja sitä kautta tärkeä tiimiläinen kehitystyössä toimitusjohtaja Tuomo Jokisen rinnalla.
Perheyrityksessä ulkopuoliset silmät tekevät yleensä pelkkää hyvää. Istumme paljon kokouksissa, mutta muistutan aina, että johdon pitää liikkua myös kentällä, tavata henkilöstöä ja vaalia heidän kehittymistään.

Mihin suuntaan olet halunnut viedä Liuskemestareita ja Stonegroup Finland Oy:n muita toimijoita?
Toimiala on valtavan sesonkiluontoinen ja markkina lopulta pieni ja kapea. On löydettävä sekä yrityksen että jokaisen työntekijän omat vahvuudet, jotta pärjätään kilpailussa.
Liuskemestareiden vahvuus on materiaalin ja suomalaisten olosuhteiden tuntemuksessa. Niiden pohjalta on hyvä tuottaa ratkaisuja asiakkaalle: oli kyseessä sitten pihakiven asennusohje tai arkkitehdin konsultointi vaativassa urakassa.
Alalla kilpaillaan ulkomaisten kiven tuojien kanssa, jotka vain myyvät. Asiakkaan on silloin itse oltava hyvin selvillä, miten materiaali käyttäytyy ja miten sitä pitää työstää. Liuskemestarit ja Stonegroup Finland haluavat toimia toisin.
Yrityksen vahvuus on myös valtavan innovatiivisissa ihmisissä, joilta syntyy uusia ideoita vauhdilla. Tämä voi olla riski, jos fokus karkailee. Neuvonkin aina, että 1-2 kehittämisajatusta voi olla pöydällä kerrallaan.
Ideoista Stonegroup Finlandin menestystuotteiksi on jalostunut esimerkiksi Leafstones-julkisivujärjestelmä ja Garda Kiviterassi. Idealistalla vuoroaan odottaa monta uutta ajatusta, joten uusia avauksia toimialalle on varmasti tulossa tulevina vuosina.
Millaisia haasteita kotimainen kivialan toimija tällä hetkellä kohtaa?
Rakennusala on meillä Suomessa voimakkaasti lainsäädännön sääntelemää. On paljon normeja ja määräyksiä, jotka tuovat reunaehtoja liiketoimintaan.
Taloudellisen taantuman iskiessä huolellisuus alkaa usein kadota rakennusprojekteissa. Sitä vastaan on taisteltava viimeiseen asti tekemällä oma osuus niin hyvin kuin mahdollista. Osaamisen taso ja ammattitaito kentällä on saatava pidettyä korkealla myös heikompina aikoina.
Vanha totuus on, että kun riskit on kartoitettu, ne eivät niin helpolla toteudu. Tällä alalla on aina ollut ja tulee aina olemaan suhdannevaihteluja. Muutoksiin nopeasti reagoivat yritykset pärjäävät.
Rakennustekniikan osasto Tampereen yliopistossa (aiemmin Tampereen teknillinen korkeakoulu) oli 1990-luvulla lakkautusuhan alla. Olit mukana taistelemassa sen olemassaolosta. Mitä tapahtui?
Vaikutin tuolloin Tampereen teknillisen korkeakoulun neuvottelukunnassa. Opetusministeriö päätti, että lamassa kaikesta mahdollisesta pitää säästää. Alan opetusta oli Oulussa, Helsingissä ja Tampereella. Ajateltiin, että siinä on yksi liikaa eikä Tamperetta tarvita, kun Helsinki on lähellä.
Saimme asialle selvitysmiehen ja todistimme, että Tampereella oli alan aktiivisimmat professorit, laaja tutkijajoukko, jolla oli hyvä tuntuma yrityselämään yhteistyön myötä. Saimme rakennustekniikan osaston pelastettua. Tämä on itselleni tärkeää, sillä arvostan koulutusta ja tiedolla johtamista valtavasti. On hyvä, että tähänkin löytyy kumppani läheltä.
Kun uhka oli selätetty, tuli talonrakennustekniikan professori Ralf Lindbergistä vuonna 1996 osastonjohtaja ja aloimme yhdessä laatia uutta strategiaa osastolle. Tämän työn tuloksena rakennustekniikan osaston toiminta alkoi kehittyä suotuisasti, ja yksikkö valittiin 2010-luvun alussa kansainvälisessä arviossa koko yliopiston parhaaksi.
Mihin suuntaan haluat tulevaisuudessa viedä Liuskemestareita ja Stonegroup Finland Oy:tä?
Edelleen on kehitettävä omia vahvuuksia: kotimaisen kiven tuotteistamista, ratkaisukeskeisyyttä ja kumppanuuksien luomista myös ulkomaille. Varastojen on oltava kunnossa ja uusia osaajia on löydettävä. Ehkä tulevaisuudessa toiminnat keskitetään jonkinlaiseen kivikeskukseen.
Hyvää yhteishenkeä, tiimityötä ja jatkuvaa osaamisen kehittämistä on pidettävä yllä kaikissa suhdanteissa. Tällä hetkellä Liuskemestareissa näyttää erittäin hyvältä. Yrityksessä jokainen on löytänyt oman paikkansa ja töiden parissa viihdytään.