Serlachius-museoiden Taidesauna Mäntässä sai helmikuussa Vuoden 2022 Betonirakenne -palkinnon yksilöllisestä, innovatiivisesta ja taitavasta arkkitehtisuunnittelusta sekä osaavasta rakennuttamisesta. Kohteessa on käytetty poikkeuksellisen paljon liuskekiveä.
Jos Aalman Oy:n Harri Pohjalaiselta kysytään, olisi sama kohde voinut saada Vuoden Liuskekivikohde -palkinnon, jos sellainen jaettaisiin.
Kohteessa on käytetty noin 700 neliötä Liuskemestareiden toimittamaa norjalaista Altan liuskekiveä eikä Pohjalainen muista pitkältä urallaan toista yhtä kunnianhimoisesti toteutettua projektia, jossa liuskekivellä on näin merkittävä rooli.
– Meille kivitöiden asentajana projekti oli ainutlaatuinen. Mittatarkkuusvaatimukset olivat täysin omalla tasollaan ja arkkitehtonisesti merkittävää kohdetta toteutettiin joka vaiheessa korkeimmilla mahdollisilla laatukriteereillä, Pohjalainen kertoo.
Kohteen arkkitehdeillä oli vahvat näkemykset ja tiukat vaatimukset, mikä näkyy suurta kiinnostusta herättäneessä ja palkitussa lopputuloksessa. Uniikki Taidesauna kätkee sisälleen taidetta, designia ja arkkitehtonisia oivalluksia.







Liuskekivi ei ole suihkutiloissakaan liukas
Saunan arkkitehtuurin lähtökohtana on ollut horisontaalinen linja, jonka alapuoli on kiveä ja yläpuoli puuta. Sauna sijoittuu linjan alapuolelle.
Taidesaunan suunnittelusta vastasi sama arkkitehtikolmikko, joka piirsi Serlachius-museo Göstan paviljongin: Héctor Mendoza, Mara Partida ja Boris Bežan. Toteutussuunnittelusta vastuun kantoi suomalainen arkkitehti Pekka Pakkanen.
Kohteessa korostuu harkittu puun ja kiven liitto.
– Norjalaista Altan liuskekiveä on käytetty sisällä takkapinnoissa, lattioissa ja seinissä, siis myös suihkuhuoneissa ja saunassa. Ulkona liuskekiveä löytyy rappusista ja terasseilta. Pääsisäänkäynnillekin johdattaa luonnonkivipintainen muuri, Pohjalainen kuvailee liuskekiven runsautta kohteessa.

Yhtenäinen visuaalinen ilme myös materiaalivalintojen kautta on ollut kohteen arkkitehdeille sydämen asia.
Pohjalainen kertoo, että alkuperäisenä toiveena oli, että liuskekivi olisi ollut ainoa käytetty kivimateriaali kohteessa, mutta allastasojen kohdalla oli tehtävä kompromissi. Niitä ei liuskekivestä pystytty toteuttamaan riittävän tasaisina.
Vaikka norjalainen Altan onkin poikkeuksellinen tasainen liuskekivi, on se luonnonmateriaalina väistämättä eläväisempi kuin tehtaassa valmistettu materiaali – ja juuri siinä on sen viehätys. Allastason vaatimuksiin sitä ei siis saatu mukautumaan, vaikka tätäkin yhdessä Liuskemestareiden kanssa tarkoin arvioitiin.
Materiaalin tulee olla aina paras mahdollinen omassa käyttökohteessaan, joten siksi pieni kompromissi allastasoissa oli lopulta kaikkien osapuolten mielestä varmin ratkaisu.
Liuskekivellä näyttäviä pintoja, jotka kestävät aikaa
Projektin liuskekivet valittiin huolella yksilöllisesti eikä mitään jätetty sattuman varaan. Esimerkiksi kivien reunakäsittelyt tehtiin käsityönä Liuskemestareilla.
Harri Pohjalainen vei Liuskemestareiden työstämiä kivinäytteitä henkilökohtaisesti Jyväskylästä Helsinkiin arkkitehdeille, jotta valitun materiaalin ominaisuudet olivat varmasti kohdillaan.
Suihkutilojen väliseinät olivat arkkitehtien visioissa täysimittaisista ehjistä paloista tehdyt ohuet liuskekiviseinät. Sekä Pohjalainen että projektissa konsultoinut Arttu Jokinen Liuskemestareilta pitivät visiota alkuun absurdina.
Upea ajatus, mutta todennäköisesti mahdoton toteuttaa.
– Pitihän sitä kuitenkin lähteä Liuskemestareiden kanssa selvittämään, josko mahdottomasta voisi tehdä mahdollisen. Lukuisien välivaiheiden, etsintöjen ja neuvottelujen jälkeen arkkitehdit saivat haluamansa. Sopivat liuskekivituotteet syntyivät kohteeseen räätälöitynä käsityönä, ja ne saatiin Norjasta Suomeen ehjinä koostaan huolimatta. Lopputulos on valtavan hieno, Pohjalainen kertoo.

Vaikka projekti oli ominaispiirteineen Pohjalaiselle ja Aalmanin kiviasentajille ainutkertainen, oli Altan liuskekivi tullut ammattilaisille läpikotaisin tutuksi, mikä edesauttoi poikkeuksellisen vaativan urakan onnistumista.
– Altan liuskekivi on maailmalla yksi suosituimmista liuskeista, eikä ihme. Se on tasalaatuista ja sillä pystyy tekemään isoja näyttäviä pintoja. Asentajan näkökulmasta erityisen miellyttävää on liuskekiven helppo työstäminen ja lohkominen.
Taidesauna on haluttu liittää vahvasti osaksi mänttäläisen museomiljöön maisemaa ja ympäristöä.
Serlachius-museo kuvaileekin verkkosivuillaan osuvasti, ettei vierailijan elämys rajoitu vain taiteen katsomiseen. Museokävijöitä ympäröi tuokioiden virta, jossa maisema, taide ja arkkitehtuuri sulautuvat toisiinsa.
Elämykseen sulautuu täydellisesti myös laadukas ja kaunis liuskekivi, joka kestää kohteessa tarvittaessa vaikka vuosisatoja.
Stonegroup Finland konsultoi arkkitehtejä jo suunnitteluvaiheessa
Liuskemestarit maahantuo Pohjois-Norjasta Altan liuskekiveä pihaliuskeina, sahattuina laattoina ja muurikivinä. Lisää huikeita liuskekivikohteita inspiraation lähteeksi löydät Altaskiferin omilta nettisivuilta.
Orivedellä Liuskemestareiden oma kotimainen tuotanto jalostaa materiaalista myös uusia innovatiivisia tuotteita, kuten muurattavaa julkisivukiveä.
Liuskemestarit on Stonegroup Finlandin itsenäinen brändi. Stonegroup Finlandin asiantuntijat konsultoivat suunnittelijoita mielellään jo alkuvaiheessa projektia. Arkkitehti, ota rohkeasti yhteyttä:
Arttu Jokinen
Stonegroup Finland Oy
0400 818 639
arttu.jokinen@stonegroup.fi
Altan liuskekivi on luovan ja ekologisuutta arvostavan rakentajan unelmamateriaali. Laaja valikoima tuotteita myös kuluttajille Kivitorin verkkokaupassa.
Taidesaunan elämyksistä voi nauttia tilauksesta oman ryhmän kesken tai yleisillä saunavuoroilla, joita järjestetään noin kerran viikossa. Lue lisää Serlachius-museoiden sivuilta: Taidesauna | Serlachius-museot | Serlachius.fi